tisdag 10 april 2012

Läsvakuum

Jag har läst en fantastisk bok över påskhelgen. 'Nattens cirkus' av debutanten Erin Morgenstern tog mig helt med storm, och igår på annandagen gick jag inte upp förrän på eftermiddagen, utan låg kvar och läste och åt frukost i sängen. (Vädret lockade ju inte riktigt ut mig, heller...) Det är en fantastisk, magisk historia vars handling inte riktigt går att förklara utan att det börjar låta fånigt. 


Så här skriver förlaget (Norstedts):
Cirkusen anländer utan förvarning. Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plöts­ligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går.

Ingen cirkusdirektör ropar i megafon, inga clowner sprutar vatten på publiken, inget ”kom och se, kom och se, världens starkaste man”. Inne i dessa svart- och vitrandiga tält döljer sig en helt unik upplevelse, en fest för sinnena. Gå vilse i en labyrint av moln, vandra genom en trädgård gjord av is, häpna inför den tatuerade ormmänniskan som stoppar ner sig själv i en liten låda av glas och förundras över illusionisten som utför omöjliga magiska bedrifter. Välkommen till Le Cirque des Rêves.

Men bakom rökridåerna och speglarna pågår en tävling - en kraftmätning mellan två unga magiker, Celia och Marco, som sedan barndomen tränats i att använda sina illusionskrafter för att överträffa varandra. Vad spelarna inte vet är att detta spel är en duell intill döden och att cirkusen är skådeplatsen för ett slag som utkämpas mellan fantasins och viljans krafter. Oförtröttligt utövar de unga magikerna sin magi med skäl som deras hemlighetsfulla läromästare, Hector och Alexander, är förtegna om.

När Celia av en slump upptäcker att Marco är hennes motståndare börjar de tänka på sitt spel som ett fantastiskt samarbete. Det är deras förenade krafter som sveper in cirkusen i en ständig förtrollning, och båda två bidrar med ständigt alltmer imponerande detaljer som tycks vara skapade enbart för att glädja den andra. Utan att veta hur deras manipulativa läromästare avser att spelet ska sluta störtar Celia och Marco huvudstupa in i en djup och passionerad kärlek.

Hector och Alexander håller dock fortfarande i trådarna och deras elevers relation tvingar dem att ingripa med svåra följder för Celia och Marco. Det finns bara en utväg för de unga magikerna - en uppvisning av aldrig tidigare skådat mått.

 PROBLEMET är ju att när man har läst ut en bok som har tryckt på alla de rätta knapparna infinner sig ett sorts vakuum. Vad kan jag ge mig på som är lika bra? Jag har vandrat runt i butiken och hoppats få inspiration, men jag är helt uppfylld av 'Nattens cirkus'. Men jag kan ju inte gå hem utan att ha med mig något att läsa... Jag har länge funderat på att läsa 'Under kupolen' av Stephen King, mest för att jag inte har läst något av honom förut. Kan det vara värt kanske? Kanske ska jag bara ta med mig min nya växthusbok och kika lite mer i den? Beslutshjälp uppskattas...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar